top of page
Search
Writer's pictureKAGİDER

Güncel KOSGEB Destekleri

Updated: Feb 24, 2021

KAGİDER Finansa Erişim ve Girişimcilik Strateji Grubu önderliğinde “Girişimciler için Güncel Destekler” paneli düzenlendi.


KOSGEB 2019 yılındaki 2 milyar TL’lik destek bütçesinin hemen hemen hepsini harcamış durumda. 2020 için öngörülen 1,8 milyar TL’lik destek bütçelerini de girişimciler için harcamaya hazır. KOSGEB ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları sizler için derledik.


KOSGEB’in KOBİ tanımı nedir?


125 Milyon TL'nin altında net satış hasılatına veya mali bilançoya sahip olan ve KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında yer alan tüm işletmeler KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyor. Yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler önceliğimiz olmak üzere yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lerimize gerekli desteği sağlamayı hedefliyoruz.


KOSGEB tüm sektörleri destekliyor mu? Sektörlerin desteklenip, desteklenmediğini nasıl ayırt edebiliriz?


KOSGEB bütün sektörleri desteklemiyor. KOBİ’lerin desteklenebilmesi için sektörel ayrımlar var. Örneğin; tarım, hayvancılık, madencilik, avukatlık hizmetleri, muhasebe hizmetleri, spor hizmetleri gibi belli başlı bazı kalemlerde KOSGEB'in destekleri yok. İşletmelere bunu şöyle ayırt edebiliriz; İşletmenin profesyonel bir Bakanlığı varsa KOSGEB ilgili sektörü desteklemez. Bağlı olduğunuz Bakanlık sektörünüze özel destekleri kendisi veriyor. Buna ek olarak www.kosgeb.gov.tr adresinden inceleyebilirsiniz.


Hangi sektörler destek alabilir? KOSGEB şahıs firmalarına destek veriliyor mu?


Şahıs şirketleri destek alabiliyor, herhangi bir sorun yok, sadece bazı desteklerde geçmiş yıl itibariyle bilanço defterini tutmuş olması şartı var. Bu destekler hangileri diye merak ederseniz; yurt dışı pazar desteği, tekno yatırım olabilir. Detayları www.kosgeb.gov.tr adresinden inceleyebilirsiniz.


Personel istihdam destekleri hakkında bilgi alabilir miyiz?


Şirketin istihdam edeceği personelin son 2 ay çalışmamış olması gerekir. Bir ay içinde en fazla 2, toplamda 4 kişi istihdam edilebilir. Personel istihdam desteği 2 yıl boyunca veriliyor.


İstihdam destek programına nasıl başvurabiliriz?


“İşletme Geliştirme Programı’nın altında “Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programı” var. Bu programa sistemden başvuru yapıyorsunuz. Başvurularınız 2 gün içinde sonuçlanıyor.


Başka destekler neler?


Belgelendirme desteği, yurtdışı desteği sıkça kullanılan destekler. İmalat ve yüksek teknoloji alanında makina desteği de veriyoruz. Hizmet sektöründe de artık kuruluş ve personel desteği var. ARGE programı Türkiye’de bazı kurumların ortak destek verdiği program. Yani TÜBİTAK da ARGE desteği veriyor, bakanlıklar da. Güncel tüm destekleri www.kosgeb.gov.tr adresinden inceleyebilirsiniz.




113 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
Yazı: Blog2 Post
bottom of page