top of page
Search
  • Writer's pictureKAGİDER

KAGİDER Üyesi Yaprak Karaaydın Demirel Yazdı: Pandemide Teknoloji ve İşe Alım Süreçleri




Pandemi döneminin başında tüm firmalarda belirsizlikler yaşandı ve firmalar dijital dönüşüm süreçlerini yeniden oluşturdu veya dijital süreçlerini yapılandırarak uzaktan çalışmayı hayata geçirdiler. Adaptasyon sürecinin ardında da işe alımlara ve insan kaynakları süreçlerine online olarak devam edildi.

‘Orta ve Üst Düzey’ pozisyonlarda işe alım danışmanlık hizmeti verdiğimiz için yoğun mülakat takvimi içindeyiz. Workforce İnsan Kaynakları olarak dijitalleşerek en kısa sürede süreçlerimizi pandemi sürecine adapte ettik.

Son bir iki yıldır işe alım süreçlerinde adaylarımız online kanallar üzerinde mülakat yapmak üzere taleplerde bulunurken geleneksel kanalda kalarak adaylarımız ile yüz yüze mülakat yapmayı tercih ediyorduk. İnsana dokunmanın hassasiyetinin farkındalığı ile fiziksel bir mülakatın online mülakat ile eşdeğer olmayacağına inanıyorduk. Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkması ile süreçlerimizi hemen dijitalleştirerek aktif devam eden açık pozisyonlarımızda online mülakatlar gerçekleştirdik. Uzaktan işe alım yapmanın aday değerlendirme kriterlerimizde bir değişim sağlamadığını ve birçok konuda zaman kazandırdığını deneyimledik.


2020 Mart – Temmuz arasında firmaların %70’i işe alımlarını durdururken, e-ticaret tarafında ise 2020 yılının ilk 6 aylık verileri 2019 yılına oranla %64 büyüme saptandığı açıklandı. Pandemi döneminde e-ticaret, teknoloji, lojistik, hızlı tüketim sektörlerinde de işe alımların durmadı, Ağustos 2020 itibari ile diğer sektörlerde de işe alımlar hareketlendi. En yoğun işe alımlar hala daha e-ticaret tarafında yapılmaya devam edildiğini ve e-ticaret sektörünün yanı sıra teknoloji ve lojistik alanlarında da işe alımların aynı hız ile devam ettiğini paylaşabiliriz.


Bugün normalimiz haline gelen online mülakatların yanına online oryantasyon ve online işe uyum kazandırma süreçleri de hayatımıza dahil oldu.


Aidiyet, çalışan bağlılığı pekiştirmek, çalışanına motivasyon sağlamak için yöneticiler online olarak sık toplantılar düzenlerken bazı firmalar çalışanlarına online pilates, online eğitim, online psikolojik destek, koçluk, well being, duygusal dayanıklılık seminerlerine katılım gibi etkinlikler düzenlediler hatta bu süreçte happy hour’larını online platforma taşıyan organizasyonlar nasıl olur derken 2020 son çeyreği itibari ile hepimizin normali haline gelen bu organizasyonlara hızlı adapte olduk.

Çalışanlar uzaktan işlerini yönetirken firma yöneticileri, insan kaynakları ekipleri mevcut organizasyonlarında çalışma koşullarını değiştirdiler. Bugün Türkiye’nin en büyük organizasyonlarının ofislerini buluşma noktası haline getirdiğini, çalışanların kendilerine ait masalarının olmadığı, ihtiyacı olduğunda ofise gelecekleri tasarım ofisleri hayatımıza girdiğini gözlemlerken uzaktan çalışma imkanı olmayan iş kollarında da sosyal mesafeli çalışma ortamları, değişen yemek saatleri, artan servis sayısı ve benzeri önlemler alındığını paylaşabiliriz.


İnsan kaynakları yöneticilerinin organizasyonların içinde yaptıkları ve bazı firmalarda hala daha yapılmaya devam eden pozisyonların uzaktan çalışmaya uygunluğu ile ilgili analizler devam ettiğini gözlemliyoruz. Tüm bu çalışmaların altında ise hibrit veya tam zamanlı olarak ofislere dönüldüğünde çalışanlar için sağlıklı bir ortam hazırlanıyor ve firmalar çalışanlarını önemsediğini bu şekilde ifade ediliyor.


Tüm bunlarda insan’a, duygulara dokunmanın ve etkili iletişimin önemini görüyoruz. Doğru mesajı vermenin en güzel ve etkileyici örneklerinden biri 2020 yılında Airbnb Ceo’sunun işten çıkartmak zorunda kaldığı çalışanlarına yazdığı mektup oldu. Çok net, naif bir şekilde çalışanlarına yazılan bu mektupta, şeffaf bir şekilde işten çıkartma kararının verilmeden önce gösterilen çabalar ve yaşanılan üzüntü net bir şekilde ifade edildiğine şahit olduk. Bu mektupta herkes için alınabilecek çok fazla mesaj var.

İş ortaklarımızda ve iletişimde olduğumuz firmalardan gözlemlediğimiz sürecin ülkemizde de insan kaynakları yöneticileri tarafından çok güzel yönetildiği yönünde.

Yeniden normalleşmeye başladığımız bugünlerde dijitalleşme dediğimiz adımlara çok daha çabuk adapte olmamız ve bunu sektör ve işkolu bağımsız olarak yapmamız gerekiyor. İşe alım tarafında dijital olarak süreçlerin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Adayların da kendilerini online mülakatlarda etkili ifade edebilmeleri için sürece adapte olmaları, dijital dönüşüme adaptasyonları ve sürekli kendilerini yenilemeleri önem kazandığını paylaşabiliriz.


Gelecek adapte olabilenlerin dünyası olacak.

Gelecek bizimle olsun.

Yaprak Karaaydın Demirel

KAGİDER Üyesi

Workforce İnsan Kaynakları - Kurucu Ortak

101 views

Recent Posts

See All

W20 Declaration of Support for Afghan Women and Girls

We, the Women20 (W20), express deep concern over recent events in Afghanistan that infringe upon the basic human rights of the Afghan people, especially Afghan women and girls. We call upon G20 leader

Yazı: Blog2 Post
bottom of page