top of page
Search
  • Writer's pictureKAGİDER

KAGİDER Üyesi Ayşegül Demirağ Yazdı: Ağız-Diş Sağlığında Farkındalık Yaratmanın Tam Zamanı

Updated: Mar 10, 2021






Biz diş hekimlerine hastalarımız tarafından en sık sorulan sorudur 'Evde ağız-diş bakımı ve fırçalamayı nasıl yapmalıyım?'


Günlük ağız-diş bakımı, günde iki kez sabah akşam ikişer dakika olmak üzere doğru teknikle diş fırçalamaktır. Bunun yanında diş hekiminin önereceği arayüz fırçasıyla diş aralarına ulaşarak temizlemek önemlidir. Ayrıca dişleri iki dakika fırçaladıktan sonra kılları yumuşamış olan diş fırçası ile dişetleri de fırçalanmalı, ve son olarak bir dil fırçasıyla dili fırçalayarak hem gıdanın ve bakterinin o bölgeden uzaklaşması sağlanır hem de yumuşak dokulara canlılık kazandırılır.

Karantina dönemini ve sonrasını değerlendirirsek evde kalınan dönemin olumlu tarafı, diş bakımı için bol bol vakit vardı ve doğru fırçalamayı alışkanlık haline getirmek, bu bölgede sağlık seviyesini yükseltmek veya en azından korumak kazanç oldu..

Bu dönemin olumsuz tarafı ise hem sağlıkla ilgili endişe taşıdığımız hem de iş hayatında belirsizlikler ve olumsuzluklara maruz kaldığımız için kendimizi gergin hissettik ve diş sıkma seviyesi önemli ölçüde arttı.Diş sıkma, çene ekleminde ağrılara ve diş etlerinde kanamalara sebep olmakta.. Ve özellikle bu dönemde acil durumlar dışında diş kliniğine gitmeyi tercih etmediğimizden ev bakımlarını doğru ve düzenli yapıp bunu alışkanlık haline getirip sürdürülebilir sağlık kazandırmak gereklidir.

Günümüzde yaygın olarak görülen diş eti kanamalarının belli başlı sebepleri vardır:


1- Hatalı diş fırçalama

2- Yetersiz diş fırçalama

3- Diş taşları

4- Ağız içinde uygun olmayan restorasyonlar

5- Sigara kullanımı

6- Ağızdan nefes almak

7- Bazı sistemik hastalıklar

8- Diş eti hastalıkları

9- Diş sıkma

10- Diş gıcırdatma

11- Hamilelik dönemi

12- Vitamin eksikliği

Diş etleri ağız içindeki olumsuz bir durumdan çok çabuk etkilenir ancak diğer taraftan uygun tedavi ile hızlıca düzelme eğilimi gösterir.

Bizlere sık sorulan bir diğer soru da çocuklarda görülen çürükler!

Gerçekten de çocuk hastalarımızda bazı durumlarda yetişkinlere nazaran daha fazla çürüklerle karşılaşıyoruz. Bunun bazı sebepleri var. Öncelikle fast food beslenme şekli dişlerde çok fazla plak ve bakteri oluşumuna sebep olur ve iyi temizlenemediğinde hem diş etinde kanamalar hem de dişlerde çürüklere sebep olur. Ayrıca yine günümüzde bir çok çocukta ortodontik problem var ve diş telleri kullanmaktalar.. Ağızda ortodontik teller varsa diş fırçalama hem özel fırçalarla hem de daha dikkatli ve uzun yapılmalı, aksi taktirde dişlerde çürük ve diş etlerinde kanamalar kaçınılmazdır.

Bu dönem esasında sağlık açısından tüm topluma yeni bir bakış açısı ve farkındalık kazandırdı, hastalıklara yakalanmadan korunmanın önemi arttı. Tıpta PROFİLAKSİ olarak adlandırılan koruyucu tıp, diş hekimliğinde de çok önemlidir. Örneğin günde iki kez yapılan doğru ve düzenli fırçalama ve yılda iki kez diş hekimi kontrolü kişiyi bir çok ağız hastalığından korur.


Ayrıca daimi dişleri yeni sürmeye başlayan çocuklarda 6 yaşından itibaren uygulanabilen fissür örtücülerle dişler çürüğe karşı korunur.


Koruyucu diş hekimliği diş hekimliğinin çok güzel bir alanıdır ve hastalara uzun yıllar ağız-diş sağlığı ile ilgili sağlıklı olma olanağı sunar.



KAGİDER Üyesi

Diş Hekimi

AYŞEGÜL DEMİRAĞ

182 views

Recent Posts

See All

W20 Declaration of Support for Afghan Women and Girls

We, the Women20 (W20), express deep concern over recent events in Afghanistan that infringe upon the basic human rights of the Afghan people, especially Afghan women and girls. We call upon G20 leader

Yazı: Blog2 Post
bottom of page