top of page
Search
  • Writer's pictureKAGİDER

KAGİDER Üyesi Nurten Ergün Yazdı: Medeniyet yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır

Updated: Mar 10, 2021

Ulu Önderimiz Atatürk’ün söylediği gibi “Medeniyet yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır”.









2020 yılında en büyük değişim ve yenilenmeyi tüm dünya ile birlikte aynı anda yaşadık. Hayatımıza aniden giren COVID-19, yaşama şeklimizi değiştirdi, pekçok yenilerle bizleri tanıştırdı. Alışılagelmiş hayatlarımıza “Yeni Normalleri” soktu ve bu yeni normalleşmeye çok kısa sürelerde uyum sağladık. Söz konusu olan hayatlarımızdı. Biz istemezsek de değişmek zorundaydık…


Corona Virüs Salgını ile hayatımıza dahil olan en önemli konu “Hijyen” konusu oldu. Hem Korunmalı hem de korumalıydık. Sosyal Mesafe , Maske ve Ellerimizi sürekli temiz tutmamız 3 ana kural olarak zihinlerimize kazındı. Ellerimizi temiz tutmak, hijyeni sağlamak açısından çok önemliydi. Kimilerimiz hijyen konusunda aşırıya kaçtı. Hemen hemen her gün evlerimizi temizler, dezenfekte eder, kıyafetlerimiz kirlenmese bile onları sık sık yıkar hale geldik…ve suyumuzu hesapsızca kullandık. Hijyeni sağlarken susuz kalma riski ile karşılaşacağımızı kestiremedik. Ve gördük ki, Pandemi döneminde evlerimizde ve işyerlerimizde kullanmış olduğumuz Su miktarı neredeyse 2 katına çıktı… Tehlike çanları daha hızlı çalmaya başladı. Oysaki bizler ülke olarak her ne kadar 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülke olsak da, Su fakiri olma yolunda ilerlediğimizi zaten biliyorduk…



Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin Su Kıtlığı ile karşı karşıya kalabileceğini tahmin ediyor. Birleşmiş Milletler 2 milyardan fazla insanın yüksek Su kıtlığı bulunan ülkelerde yaşadığına ve iklim değişikliğinin, kentsel alanların genişlemesinin bu sorunu çok daha fazla arttıracağına inanıyor.


Pandemi ile birlikte Su kullanımın bu kadar artması, Su konusunda yaşadığımız sıkıntıları birkez daha gözler önüne serdi. Su biz insanların yaşamsal faaliyetleri için gerekliydi. Ya diğer üretim alanları. Yaşamsal ihtiyacımız olan Su, üretimde nerelerde ve ne kadar kullanılıyordu. Buralarda çözüm arayışları başlamış mıydı ?


Ya suyumuz biterse…


Tekstil’de Su Kullanımı


Tekstil’de Su en fazla kumaş boyama ve baskı proseslerinde kullanılır. Kalıplaşmış ve akılda kalan değerlerle bugün 1 kg. baskılı ve/veya düz boyalı kumaş üretiminde 80-120 litre aralığında Su kullanılmaktadır. Bu, geleneksel yöntemlerle yapılan baskı ve boyama prosesi sonucu harcanan miktarlardır.


Tekstil’de Rotasyon veya FilmDruck olarak adlandırdığımız baskı tekniği, geleneksel baskı tekniğidir. Bu yöntemle baskı üretimi gerçekleştirilirken basılacak desenin renk sayısına göre o adette Şablon ( baskı kalıbı ) hazırlanır. Desen çok renkli ise, şablon sayısı da o miktarda artar. Herbir şablon bir rengi tanımlar. Baskı işlemi sırasında kullanılan tekstil boyaları baskı işlemi bittikten sonra şablondan arındırılarak bir başka desenin baskısı için hazır hale getirilmeli yani tertemiz olmalıdır. Bu arındırma işleminde de çok ciddi miktarlarda Su kullanılır.


Tekstil’de Dijitalleşme



Bu aşamada biraz kendimden ve yaptığım işten bahsetmek istiyorum.


Tekstil Sektöründeki maceram 1993 yıllarında başladı. İş dünyasında beni en çok mutlu eden şey, hep en iyiyi ve en yeniyi arayıp bulmak ve yenileşmeyi (inovasyonu) müşterilerimle buluşturmak olmuştur. O yıllardan başlamak üzere Tekstil üreticilerimizin bu teknolojileri takip etmeye ve güncel bilgilerle üretimlerini sürdürmeye çok ihtiyaçları oldu. Üretimlerine değer katacak, dünya markaları ile daha yakından çalışmalarına imkan sunacak her türlü yenilik onları cezbetti. Markaların ihtiyaçlarını karşılarken, pek çok üretim standartlarını da bu doğrultuda güçlü bir şekilde yapılandırdılar. Son 10 yıldır Dijital Baskı makinelerine yapmış oldukları yatırımlar ile Su’yun çok daha tasarruflu kullanımı sağlandı. Dijital Baskı ile gerçekleştirilen baskılarda renk sınırı yok, ister 1 metre ister 1000 metre üretme imkanı var, şablonlardaki gibi atık boya yok, bunun gibi sayabileceğimiz daha pekçok faydası var. Çok yakında tüm geleneksel baskı makinelerinin yerini dijital baskı makineleri alacak. Tabi Dijital Baskı’da Pigment boyar maddeyi kullanmak da çok daha büyük Su tasarrufunu beraberinde getirecek. Bu yıl 2 önemli Tekstil üreticimiz bu konuda çok kararlı adımlar atarak pigment dijital baskı yatırımı yapmışlar ve Tekstil’de kullanılan Su Miktarını çok aşağı seviyelere indirmişlerdir. Hem Ev Tekstili hem de Giyim üretimi gerçekleştiren bu değerli üreticilerimiz tek bir boya tipi ile ( pigment boya ) hemen hemen her çeşit kumaşa ( pamuk, polyester, karışım kumaşlar, viskon,..vs ) baskı yapabileceklerdir.

Tekstil üreticilerimizi bilgilendirme ve yeni teknolojilerle buluşturma çabalarımızda çok değerli kurum ve kuruluşlarımızın desteklerini de göz ardı edemeyiz. Başta İTKİB olmak üzere İHKİB, ITA, IMA, TTTSD, Tekstil üreticilerinin yenilikleri takibinde öncülük etmişlerdir. 2019 yılı Kasım ayında gerçekleştirmiş olduğumuz “1.Water Intelligence” konferansımıza 80 civarında üreticimiz , markalar, üniversiteler katılmış ve yaklaşık 150 kişi “Susuz Tekstil’e Doğru” attığımız adımlarımızda bizlere eşlik etmiştir. Konusunda uzman 11 Avrupalı üreticinin SU Tasarrufu ana başlığında paylaşmış oldukları bilgiler gerçekten çok değerlidir. Bu üreticilerden biri Plazma Teknolojisinin Kumaş yüzeyinde kullanımı ile Tekstil’de hem boyama hem de baskı’da %90 a varan Su tasarrufundan bahsederken, bir başka üretici Hava’dan Su üreten teknolojilerinden bahsetmiştir.


Sürdürülebilir Yaşam ve Sürdürülebilir Üretim çerçevesinde SUSUZ TEKSTİL'e doğru yeni üretim tekniklerinin ve teknolojilerinin öneminin gittikçe arttığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Tekstil’de Sürdürülebilir Üretim Teknolojilerini tanıtmak ve kazandırmak temel hedefim oldu. Su’yun kullanımını bir nebze olsun azaltabilmek ve bunun sonuçlarını çok hızlı görmek gerçekten çok değerli.


Bir sonraki yazımda da sizlerle ayrıntıları ile Çevreci baskı tekniklerinden, markaların tercihlerinden ve modacıların renk seçiminin Sürdürülebilir Yaşamı destelemek adına ne kadar önemli olduğundan bahsetmek isterim.


Photo : Courtesy of Dolce & Gabbana: “1.International Water Intelligence Conferance”


Kaynaklar : CNN Business https://cnn.it/38fbudm

202 views

Recent Posts

See All

W20 Declaration of Support for Afghan Women and Girls

We, the Women20 (W20), express deep concern over recent events in Afghanistan that infringe upon the basic human rights of the Afghan people, especially Afghan women and girls. We call upon G20 leader

Yazı: Blog2 Post
bottom of page