top of page
Search
  • Writer's pictureKAGİDER

KAGİDER Üyesi Yaprak Karaaydın Demirel Yazdı: İşe Alım Süreçlerinde Beklentilerdeki Değişim




Pandemi ile birlikte sürdürülebilirlik, liderlik, çevik olma, değişime açık olmak, data odaklı olmak ve hızlı aksiyon almanın önemini işe alım danışmanlığı yaptığımız süreçlerde yoğun olarak hissediyoruz.


Dijital, teknoloji sürdürülebilirliğinin öneminin büyüdüğünü, dijital dönüşüm ve analitik bakış açısına sahip olan adayların gittikçe ön plana çıktığını düşünüyoruz. Data odaklı olmanın, mühendislik bakış açısının, analitik düşünmenin önemi kuşkusuz bilgi teknolojileri departmanlarında öncelikli görünse de artık tüm departmanlarda

dikkat edilmeye başlanan yetkinlikler arasında yerini aldığını paylaşabiliriz.


Evden çalışmayı uygulayan şirketlerle son yıllarda hayatımızda olsa da bu süreçte bakış açısının daha fazla değiştiğini ve haftada birkaç gün de olsa mümkün olduğunu hep birlikte deneyimledik. İş dünyasında beklentiler değişti. Firmaların mevcut çalışanlarının beklentilerinin yanı sıra, iş değişikliği yapmayı planlayan adaylarımızın da beklentilerinin uzaktan, hibrit, esnek organizasyonlarda çalışmak yönünde olduğunu paylaşabiliriz.


Uzaktan çalışma imkanı sağlanması maaş beklentilerinin önüne geçmeye başladığını paylaşabiliriz. Pandemi sonrasında %100 esnek çalışma sistemine geçtiğini açıklayan ve çevik çalışma modellerini hayata geçiren Sabancı Holding’de beyaz ve gri yaka çalışanların %75’i uzaktan çalışacağı açıklandı. ‘Gelecek Yetkinlik İhtiyacı’ odaklı stratejik iş gücü planını devreye alan Sabancı Holding, işin ve çalışanların geleceğe uyum süreci için mevcut yatırımlarına ek 2 milyon ek yatırım planlaması bulunuyor. Uzaktan, hibrit, esnek çalışma modeli ile kadın çalışanların da iş hayatında daha çok yer alacağını paylaşabiliriz.


Uzaktan çalışma modellerini hayata geçiren firmaların çalışanlarının da Türkiye’nin farklı şehirlerine taşınmaya başladıklarını paylaşabiliriz. Görünen o ki bulunduğu şehirde iş bulamadığı için ailesini, tüm düzenini bırakıp büyük şehirlere göç etme konusu da oldukça azalacak gibi. Pandemi sürecinde gözlemledik ki değişime uyum sağlayan ve dönüşüme adapte olabilen organizasyonlar ve kişiler ön planda ve bu şekilde de devam edecek. Aday ve firma beklentilerinin değişmesi ile başarılı firma, iyi firma tanımları da değişmeye başladı bile. İyi firma kavramı çalışanına verdiği değer, güven ile ölçülecek. Çalışanları ile dayanışma içinde olduğunu ve insana verdiği değeri hissettiren, insan odaklı olan, çalışan sağlığına öncelik veren ve performansı mesai saatleri ile değil verimlilik sonuç odaklı değerlendiren firmaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bu yaklaşım içerisinde olan şirketlerin çalışmak için tercih edilen şirketler arasında yıldızlarının parlayacağını söyleyebiliriz.


İnsan Kaynakları süreçleri, insana dokunan süreçler olduğu için İnsan Kaynakları departmanlarının birebir çalışanlar ile temaslarını sürdürmeleri çok önemli. Biz de Workforce İnsan Kaynakları olarak iş ortaklarımızın ve adaylarımızın beklentilerine göre ‘Orta ve Üst Düzey’ pozisyonlarda işe alım danışmanlık hizmetimizi online platformlar üzerinden bir süre daha yönetmeye devam edeceğimizi paylaşabiliriz.


Değişimler iş dünyasında ve hayatlarımızda devam edecek, ihtiyacımız olan ise bu değişime adapte olabilmek.


Gelecek ve değişim sizinle olsun.


Yaprak Karaaydın Demirel

KAGİDER Üyesi

Workforce İnsan Kaynakları Kurucu Ortak

95 views

Recent Posts

See All

W20 Declaration of Support for Afghan Women and Girls

We, the Women20 (W20), express deep concern over recent events in Afghanistan that infringe upon the basic human rights of the Afghan people, especially Afghan women and girls. We call upon G20 leader

Yazı: Blog2 Post
bottom of page