top of page
Search
  • Writer's pictureKAGİDER

World Economic Forum 2020’den önemli başlıklar

Updated: Feb 26, 2020

World Economic Forum 2020’den önemli başlıklar


* İsviçre-Davos’ta bu sene 21-24 Ocak tarihleri arasında 50.’si düzenlenen Dünya Ekonomik Zirvesi’nin ana teması “sürdürülebilir bir dünya için paydaş kapitalizmi” olarak belirlendi.

* Zirve kapsamında hükümet yetkilileri, kamu ve özel sektörden etkili isimler ve sivil toplum liderleri birçok farklı toplantı ve panelde bir araya geldi.

* ABD Başkanı ve 17 yaşındaki İklim aktivisti Greta Thunberg, haberlerde ve sosyal medyada ismi en fazla geçen kişiler olarak dikkat çekti.

* Zirvede bir konuşma yapan Prens Charles, karbondan arındırılmış bir ekonomiye ve sürdürülebilir pazarlara geçişi hızlandırmanın yollarını aramak üzere WEF iş birliğinde hayata geçirilecek bir platform olan “Sürdürülebilir Pazarlar İnisiyatifi ve Konseyi” için çalışmalara başlandığını duyurdu.

* WEF 2019’da cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik kavramları ön plandayken; bu sene “How to Save the Planet? (Gezegenimizi Nasıl Kurtarırız?)” ve “Future of Economy (Ekonominin Geleceği)” medyada en çok kullanılan başlıklar oldu.

* “Climate change (İklim değişimi)” / “Positive” ve “Impact (Etki)” zirveden Twitter’a yansıyan “trending terms” olarak ön plana çıktı.


Paydaş Kapitalizmi


WEF 2020 ile gündeme gelen “paydaş kapitalizmi”; dünyanın karşı karşıya olduğu ekonomik, toplumsal ve çevresel tüm sorunların çözümü için kamunun, özel girişimlerin ve sivil toplumun iş birliği içinde aksiyon alması gerektiğini ortaya koyan yeni bir kavram.


Global Risks Report 2020


Zirvede bu sene 15. kez hazırlanan Global Riskler Raporu’nun sonuçlarını tartışmak üzere de bir panel düzenlendi. Söz konusu risklerin bertaraf edilmesi için acilen kolektif aksiyon alınması gerektiğine, ancak toplumlar arası çatlakların giderek derinleştiğine vurgu yapıldı. Panel; WEF Başkanı Borge Brende, WEF Jeopolitik ve Bölgesel İlişkiler Sorumlu Başkanı Mirek Dusek, Marsh Başkanı John Drzik, Zurich Insurance Group’tan Risk Değerlendirme Grup Başkanı Peter Ziger ve WEF İklim Değişimi İnisiyatifi Başkanı Emily Farnwoth’un katılımıyla, WEF Direktörü Adrian Monck moderatörlüğünde gerçekleşti.


Raporda ön plana çıkan riskler şöyle özetlendi:


- Dünya ekonomisinde durgunluk riskinin yükseliş trendinde olması,

- İklim değişiminin beklenen de büyük bir hızla gerçekleşmesi,

- İnternet fragmantasyonunun gelecek nesil teknolojileri tehdit etmesi,

- Dünya genelinde yaşanan politik ve ekonomik sorunlar vatandaşlar tarafından protesto edilirken; diğer yanda eşitsizliği besleyen sistemlerin geçerliliğini koruması.


WEF 2020’ye ilişkin yorumlar


World Economic Forum çatısı altında tartışılan tüm sorunların yanında; Avrupalı bir oluşum olan WEF’in zirveye kabul ettiği isimler her sene olduğu gibi bu sene de tartışma yaratmaya devam etti. Katılımcıların büyük çoğunluğunun ayrıcalık sahibi devlet yetkililerinden, dünya devi şirketlerin sahip ve yöneticilerinden meydana geliyor oluşu, hem Türkiye hem de dünya basınında yansıma aldı. Konuyla ilgili Dünya Gazetesi ve Habertürk’den 2 haberin linklerini aşağıda bulabilirsiniz.


Kaynak:






36 views

Recent Posts

See All

W20 Declaration of Support for Afghan Women and Girls

We, the Women20 (W20), express deep concern over recent events in Afghanistan that infringe upon the basic human rights of the Afghan people, especially Afghan women and girls. We call upon G20 leader

Yazı: Blog2 Post
bottom of page